Изберете страница
Корица Началото на една истина в Глава девета - Опасни времена

← 247

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

248 →

7

248

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

При това боричкане на хипотези не е случайно и твърдението на човек от Ке д’Орсе, който през 1977 г. ми каза, че истината за Владимир Костов ще прочета след 40 години...! И така, дали ще се сбъдне пророчеството на тогавашното френско външно ведомство? Ще видим след малко...

7

249

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

Да, наистина познавах добре тогавашната българска медийна среда – по това време имах зад гърба си повече от 20 години работа като журналист. Почти десетилетие вече работех и за българските секретни служби – главно по линия на разузнаването. Давахме си сметка какви щяха да бъдат последиците, ако (бидейки в „хватката на режима“) бих се опитал да поискам открито обществено разискване по откритите въпроси. Неминуемо щях да бъда „замълчан“, преди който и да разбере, че съм искал да кажа нещо.

7

250

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

Да, това беше очевидно. През трите десетилетия, предшествали 1989 г., сближаването между двата режима на България и СССР гарантираха интересите и стабилността на властта на партийната бюрокрация и в двете държави.

7

251

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

Всеки български отговорен ръководител например знаеше, че в съветското посолство в София има служби, чиято работа е периодично да осведомяват Москва за случващото се у нас. И когато дойде момент, в който от Москва изразят недоволство или дори само съмнение, никой в София нямаше да вдигне глас за защита.

7

252

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

действителността след Втората световна война ни остави не един пример за това, че подобни „чадърени“ и други операции не са нечий монопол. Направили стъпка една от страните в тангото „студена война“, партньорът, т.е. отсрещната страна, отговаря веднага със стъпка в свой интерес.

7

253

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

Убеден съм, че и при покушението срещу мен в Париж – август 1978 г., и при убийството един месец по-късно в Лондон на Георги Марков, е преследван „летален резултат“. Съжалявам, че ръководители на българските секретни служби не проявиха – нито преди 1989 г., нито след това – разбиране, че една откровена позиция по двете операции

7

254

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

Защото според лекаря, който в края на септември 1978 г. из-вади от гърба ми капсулката с рицин в нея, последиците за мен са щели да бъдат фатални, ако съм потърсил лекарска намеса, вместо да лежа подут в дома си и да чакам търпеливо „раната да се успокои“.

7

255

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

Минали са четиридесет години оттогава. Времето днес е напълно променено. Промени ли се оценката за станалото и отношението лично към теб? Не зная. Доволен съм, че съм направил (т.е. казал, изразил) това, което съм мислил. Горди сме със съпругата ми, че е било наше общо гражданско становище и позиция.

7

256

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

Знаех, че ще бъда осъден на смърт, в случай че изменя на държавната сигурност. Това бе посочено още в текста на декларацията, с която се ангажирах в София да служа на българското разузнаване. Имах чин старши лейтенант и ако не ме лъже паметта, дослужих до майор.

7

257

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

В някакъв смисъл – да! Конфликтът ни бе предимно с партийната номенклатура заради претенциите ѝ да решава в своя затворен кръг проблемите на националното развитие. И тогава, и сега, сме убедени, че тази тяхна линия не отговаряше на комунистическия идеал,

7

258

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ИСТИНА

От тези времена помня Иво Гарвалов, Веселин Димитров, Божана Димитрова, Гита Минкова, Методи Милотинов, Чавдар Киселинчев, Тодор Кюранов, Асен Матеев, Лили Цонева и още поне 20 – 30 ентусиасти, всеки със своя почерк и амбиции... Очевидно работата ни е била добре свършена, щом нещата, заложени тогава, служат добре и до днес.