Изберете страница
-+=

СТЕФАН ВЕЛЕВ: Надявам се, не вярваш, че „чадърената“ политика е изобретена в София или в Москва?

 

ВЛАДО КОСТОВ: Разбира се, действителността след Втората световна война ни остави не един пример за това, че подобни „чадърени“ и други операции не са нечий монопол. Направили стъпка една от страните в тангото „студена война“, партньорът, т.е. отсрещната страна, отговаря веднага със стъпка в свой интерес. За да продължава тангото. В този смисъл не живея с претенцията, че всичко ми е ясно в случаите „Костов“ или „Марков“ от август и септември 1978 г. Но съм доволен, че имах шанса да участвам и аз с някоя и друга скромна, но моя си стъпка, „в поредния танц“.

 

СТЕФАН ВЕЛЕВ: Имал си лична кауза да участваш в това танго? Дали радио „Свободна Европа“ беше най-доброто място за този танц?

 

ВЛАДО КОСТОВ: Нямах възложена мисия. В радио „Свободна Европа“ отидох по мой избор през есента на 1977 г. От редакциите на Дойче веле и Би Би Си ми предложиха да участвам в програмите им веднъж седмично, докато „Свободна Европа“ осигуряваше време за мой коментар всеки ден, пет дни в седмицата. Точно това, което търсех! Очевидно са преценявали, че възгледите ми „се вписват“ в линията на Радиото. Твоята сметка вероятно ще излезе вярна – от 1978 до 1990 г. – това са били над 3000 предавания в ефир… Коментарите, които правех, изразяваха собствените ми убеждения и в никой момент не съм бил заставян да следвам някаква, „спусната“ от другаде, редакционна линия.

 

СТЕФАН ВЕЛЕВ: Наистина ли беше правен опит за покушение срещу тебе преди инцидента с Георги Марков? Това генерална репетиция за убийството му ли е било?