Изберете страница
Корица Сребърният часовник в Глава шеста - Арабска вечеря

← 157

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

158 →

7

158

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

В центъра на Кувейт, някъде по обяд, арестуваха изневиделица Иван Славков, зет на държавния глава на България. С него подбраха и мен. Бяхме пристигнали със самолет призори като журналистически екип да правим репортажи за Българската телевизия за току-що потръгналите търговски връзки между нашите две страни.

7

159

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

Бяхме си измислили и лозунг, перифраза на един чудесен роман на Ерих Мария Ремарк „Живот назаем“. Ние решихме, че в нашите условия е по-добре да кажем „Рейд на бартер“. И отидохме в авиокомпания „Балкан“ – срещу публикация за „Балкан“ получихме сървиз билети до Кувейт. Камерата осигури Славков – една чудесна 16 мм швейцарска кинокамера „Болекс“,

7

160

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

При кацането ни на арабското летище термометрите бяха... 48 градуса...! Във фоайетата – климатик, в стаите – климатик, в колите – климатик. От вратата, хоп в колата с климатика! От колата, хоп в магазина (или в офиса) – пак с климатик. Не виждаме по улиците тротоари, кой ще ходи по тях в тези жеги. Кой ще зяпа тогава и по витрините? Та затова и витрини няма...!

7

161

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

Два открити джипа с полицаи, седнали на седалките по странѝците, си пробиват път към нас през тълпата, кротнала при тяхното пристигане. Офицерът, без да слиза от предната седалка до шофьора, стегнато се информира за гюрултията. Пита и едната страна, и другата, и зяпачите. Говори тихо, твърдо. Слуша абсолютно безучастно.

7

162

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

Хубава мургава мароканка, както по-късно се разбра. Заслужаваше си скандала! С нея – две мънички, много сладки дечица, за които това си беше цяло приключение – врякаща тълпа, джипове, полиция! Както и за нас! От входа на полицейския участък историята се разви с кинематографична ловкост.

7

163

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

Изтръпваме! Сега ще стане, каквото ще стане! Чували сме, че за рушвет на чиновник по тези емирства режат ръце! Човекът обаче внимателно взема часовника, обръща го обратно и се вглежда – като че ли чете нещо. После се изправя и с голяма почит връща сребърния часовник на Сашо.

7

164

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

Свечерява се. След жегата и премеждията сега ни чака още нещо – неофициална вечеря без уиски, само на тропически сокове. Тежко! Но в Кувейт е така. В резиденцията на посланика Райко Николов и съпругата му Лидия много се смяха на нашите приключения. Всички излязохме на терасата за по една пура. Под нас, в чудесния мраморен двор, удобно сложил глава на една керемидка, загорял възрастен арабин кротко спеше на самата земя, на хлад, под едно много изпосталяло дръвченце.

7

165

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

Отпечатани са в три последователни броя на в. „Работническо дело“ през 1969 г. Официозът е със 700 000 екземпляра дневен тираж, седем дни в седмицата, 6 – 8 страници голям формат, без реклами. През бурното лято на 1990 г. опозиционният вестник „Демокрация“ с главен редактор Йордан Василев също достига рекордни дневни тиражи от 300 000 – 400 000 екземпляра!

7

166

СРЕБЪРНИЯТ ЧАСОВНИК

В Кувейт имаше (и досега има) наши лекари, изнасяме агнешко и текстил, за Мароко – добра авиация и учители, за Джеда возехме богомолци, а в Либия – ех, тази мъченическа Либия! – строители и инженери, медици и търговци – в продължение на години там работеха с високи валутни заплати 15 – 20 хиляди български специалисти...