Изберете страница
Корица Турско кафе в Глава Първа
← 18

ТУРСКО КАФЕ

19 →
7

19

ТУРСКО КАФЕ

Понеделник, 23 октомври 1972 г. Втори ден за втория отвлечен самолет. Турските дипломати пиеха кафе на бюфета на аерогарата и дискретно следяха какво се случва и в салоните, и през витрините – към пистите към злополучния самолет в дъното.

7

20

ТУРСКО КАФЕ

поднесено на тепсия. Имаме и журналисти, и време за анализи, и за прогнози, и за коментари, и за новини – те са ни под носа. В българския ефир, а май и в европейския, такова излъчване правим за първи път. Дано нещо не сгафим!

7

21

ТУРСКО КАФЕ

Широк подпис и след минута, о, боже! – чекът с ценната валута за Телевизията е вече в ръцете ми, чудна радост за икономическия директор Соколов, със странното име Авксенти. След около час обаче моят първи клиент пак започва да ми досажда.

7

22

ТУРСКО КАФЕ

Уговарям срещата да бъде малко преди „По света и у нас“. За да може новината да влезе в емисията. Идват и кореспондентите – наши и чуждестранни. Посланикът Нихат Динч е приветлив, вежлив, но е и суперактивен и гъвкав дипломат.

7

23

ТУРСКО КАФЕ

Подписи, както подчерта представителят, са сложили и членовете на екипажа. Посланикът пожела да получи писмено исканията на четиримата, с цел те да бъдат изпратени на съответните власти в Турция, за да бъдат проучени (неизменният дипломатически ход и терминология!).

7

24

ТУРСКО КАФЕ

Играта съвсем е отишла на Големите писти. Намекът на българския държавник звучи достатъчно ясно – проблемите не са наши, ако Вие не си ги решите, и самолетът гръмне, ние не сме виновни! Разменят се двузначни послания;

7

25

ТУРСКО КАФЕ

Въпреки дипломатическата вихрушка, на борда на „Троя“-та са неотстъпчиви и без ентусиазъм – момчетата вече не са сигурни дали не блъфираме, за да ги отведем до аеропорта, и там безусловно да ги предадем в ръцете на комшиите.

7

26

ТУРСКО КАФЕ

Отвлеченият, трети и последен, турски Дъглас ДС-9 със 119 души на борда, каца на бургаското летище баш на нашия 24 май 1981 г. Това става десет дни след покушението (на 13 май 1981 г.) срещу папа Йоан-Павел Втори от Мехмед Али Агджа – турски терорист