Изберете страница
Корица Телевизионно благовещение в Глава единадесета - Балканската стена

← 322

ТЕЛЕВИЗИОННО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

323 →

7

323

ТЕЛЕВИЗИОННО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Г-н Картер и г-н Дикеос си заминаха за Атина не само с добри впечатления и със затвърдено приятелство с нас, но и с проект за Спогодба на френски, български и гръцки език, с много приложения за обмен на програми и кадри, уточнени технически параметри и обем за тяхната гръцка вечер у нас на 20 септември 1976 г. Запознаха се лично с нашия екип за българската вечер в Атина

7

324

ТЕЛЕВИЗИОННО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

По време на срещите ни в БТ и особено с г-н Иван Славков и с Директора на програмата, г-н Стефан Велев, разговаряхме за сътрудничеството на телевизиите на двете страни, тема, към която проявиха особен интерес. Изказаха също така и желанието Гърция да участва в ежегодния Международен фестивал на забавната песен „Златен Орфей“

7

325

ТЕЛЕВИЗИОННО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Със съгласието за размяна на много часове програми по двете телевизии се известяваше официално, като със салют, идването на новите времена за двустранните връзки между двете държави. Живков, който отдавна се е готвел за среща с Караманлис под Акропола, получи красноречиво потвърждение, че Атина го очаква.

7

326

ТЕЛЕВИЗИОННО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Първата сигнална ракета беше дадена. С нея светна зелена светлина и пред българската телевизионна програма в Гърция. За нейния безспорен успех вече разказах подробно в самото начало на тази глава. Искам само да добавя още нещо. Тази внезапно избликнала българофилия през тези пролетни дни на 1976 г. не беше само телевизионен отглас. На 9, 10 и 11 април 1976 г., в Атина беше първото от десетилетия посещение на български държавен глава.

7

327

ТЕЛЕВИЗИОННО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Караманлис и Живков крачеха усмихнати сред тълпата и си разменяха закачливи реплики, като земляци, а не като държавни ръководители на страни от два противоположни лагера. Атина, 16 април 1976 г. Тодор Живков и Константинос Караманлис.

7

328

ТЕЛЕВИЗИОННО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Константинос Георгиу Караманлис е роден на 8 март 1907 г. в село Кюпкьой, днес Проти, между Драма и Серес, на по-малко от стотина километра от границата с България. През 1929 г. завършва право в Атинския университет и става адвокат в Серес. През 1935 г. е избран за депутат от Народната партия.