Изберете страница

ТЕЛЕВИЗИОННО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

 

-+=

Г-н Картер и г-н Дикеос си заминаха за Атина не само с добри впечатления и със затвърдено приятелство с нас, но и с проект за Спогодба на френски, български и гръцки език, с много приложения за обмен на програми и кадри, уточнени технически параметри и обем за тяхната гръцка вечер у нас на 20 септември 1976 г. Запознаха се лично с нашия екип за българската вечер в Атина: говорител и водещ Христина Кюркчийска, редактор Никола Стефанов, заместник главен редактор на Програмата на Българска телевизия.

Още на 2 април 1976 г. господин Георгиу Картер ме уведоми с телекс, че е информирал Управлението на ЕРТ за резултатите от посещението си от 15 до 22 март 1976 г. в България:

Особено впечатлително – докладвал той – бе гостоприемството, което ни бе оказано от ръководството на Българската телевизия, гостоприемство, което надхвърляше границите на колегиалността и имаше характер на официално държавно посещение. Програмата бе специално подготвена и включваше посещения в най-големите градове на страната – Пловдив, Варна, Велико Търново и Русе, където същевременно се запознахме и с местните телевизионни центрове.

Българската телевизия, която е започнала да работи през 1959 г. – отбелязва по-нататък той, – се е развила и сега се намира на много високо ниво. Разполага с два канала (програми), студиа за цветна програма, която заема около 30% от програмата, и съвършени технически съоръжения. Цялата организация на работа на Телевизията може