Изберете страница
Корица Лукав като грък, тъп като българин в Глава единадесета - Балканската стена

← 296

ЛУКАВ КАТО ГРЪК, ТЪП КАТО БЪЛГАРИН

297 →

7

297

ЛУКАВ КАТО ГРЪК, ТЪП КАТО БЪЛГАРИН

От десетилетия отношенията между нашите две държави са били сложни и противоречиви, почти винаги сме били от различните страни на Балканската стена, изпълнени с недоверие и враждебност! Гърция срещу България! Българите срещу гърците! По традиция, омразата станала всекидневие и в разговорния език: опасността от север (о ек вора киндинос), тъп като българин (кутос сан вулгарос), дебелоглав българин (хондрокефалос вулгарос), лукав като грък, или напоследък – гъркът е мързелив.

7

298

ЛУКАВ КАТО ГРЪК, ТЪП КАТО БЪЛГАРИН

Времето на „черните полковници“ е твърде противоречиво. Международната им изолация обаче ги е направила по-сговорчиви с нас при разискване на затлачени междусъседски проблеми. На това вероятно се дължи засилената им дипломатическа активност. Въобще, отношенията между България (Варшавския договор) и Гърция (НАТО) по времето на Хунтата е интересен феномен от историята на Студената война, за който много се надявам тепърва да се напишат истинските страници.

7

299

ЛУКАВ КАТО ГРЪК, ТЪП КАТО БЪЛГАРИН

Генералните консули в Солун след Славчев – Румен Цанев и Илко Шивачев, са също дългогодишни и елитни дипломати. Има и „обратно движение“ – висшият дипломат в Атина Минко Герджиков стана заместник-министър на търговията и външноикономическите отношения, а по-късно и заместник-кмет на София.

7

300

ЛУКАВ КАТО ГРЪК, ТЪП КАТО БЪЛГАРИН

Журналистиката ме е направила любознателен, а малкото узо – доверчив. Кимам с глава. Изисканият джентълмен приема поканата и идва при нас. Сервитьорът веднага му пренася кафето и кристалната чаша с ледена вода. Започват пенсионерски спомени, когато и двамата са били млади, но и от двете страни на Балканската стена.

7

301

ЛУКАВ КАТО ГРЪК, ТЪП КАТО БЪЛГАРИН

От Румен Цанев и от Илко Шивачев, генерален консул в Солун след Румен, знам, че нашият Зографски манастир в Атон по едно време е изпаднал в криза, останал е почти без български монаси – били са едва седем. Надвиснала опасност да го загубим както Хилендарския преди десетилетия.

7

302

ЛУКАВ КАТО ГРЪК, ТЪП КАТО БЪЛГАРИН

Властите в натовска Гърция и социалистическа България, щат – не щат, бяха впримчени в режима на противостоенето. Новините от Атина и Солун не ги получавахме директно от националните им информационни агенции, а чрез английската Ройтерс, или от Франс прес. У нас Би Би Си на български се заглушаваше, Радио „Гласът на Америка“ – също.