Изберете страница

ЛУКАВ КАТО ГРЪК, ТЪП КАТО БЪЛГАРИН

 

-+=

От десетилетия отношенията между нашите две държави са били сложни и противоречиви, почти винаги сме били от различните страни на Балканската стена, изпълнени с недоверие и враждебност!

Гърция срещу България!

Българите срещу гърците!

По традиция, омразата станала всекидневие и в разговорния език: опасността от север (о ек вора киндинос), тъп като българин (кутос сан вулгарос), дебелоглав българин (хондрокефалос вулгарос), лукав като грък, или напоследък – гъркът е мързелив. Още колко такива епитети и неистова неприязън помежду ни са насаждани в цели поколения – и в таверните, и в службата, и по площадите, че и в леглото!

Още в началото на април 1941 г. Кралство Гърция къса дипломатическите си отношения с цар Борис ІІІ, а на 24 април същата година ни обявява и война. Мирен договор се подписва чак през 1947 г. в Париж. България трябва да изплати на Гърция и Югославия репарации от 119 млн. долара със стоки. Белград се отказва от своите репарационни претенции, а на Гърция за осем години (до 1955 г.) трябвало да ги платим с месо, сирене, кашкавал и други стоки. Преговорите за нашето изпълнение на репарациите към Гърция се точат с години и най-накрая се уреждат – на 21 юли 1964 г. се сключват… 12 спогодби!

Войната е завършила преди две десетилетия, но Гърция става все по-бедна, популярността на крал Константин – все по-ниска. Военните са решили да се намесят и Превратът на „черните