Изберете страница
-+=

война, акредитиран на 9 юли 1964 г., е известният професионален дипломат Любен Попов. В Атина след това наш посланик отива кметът на София (шест години) Георги Петков, след него ръководител на нашата легация е академик (тогава професор) Николай Тодоров (от 3 март 1979 до 1983-та). До 1988-а, пет години на този пост, е успешният дипломат Петър Славчев, преди това първият генерален консул в Солун. Посланик от 1988 до 1991 г. е Георги Караманев, ексзаместник министър-председател на България и 15 години министър на вътрешната търговия.

Генералните консули в Солун след Славчев – Румен Цанев и Илко Шивачев, са също дългогодишни и елитни дипломати. Има и „обратно движение“ – висшият дипломат в Атина Минко Герджиков стана заместник-министър на търговията и външноикономическите отношения, а по-късно и заместник-кмет на София.

Не само първите дипломати и търговски представители имаха солидна подготовка и опит, такива бяха и доста от аташетата, външните търговци, секретарите и консулите в нашите мисии в Гърция. Тези редови дипломати бяха с висше образование, компетентни и работливи хора, някои по-млади от мен и от Иван.

С един от тях се запознавам още в първите ми минути в Солун – Румен Цанев беше дипломат в българското консулство там. Случи се така, че с него се сприятелих по един радостен повод – децата ни, моят цар Асен и неговата принцеса Елена, се бяха родили в един и същи ден, точно когато през април 1976 г. в Атина се подписваха българо-гръцките договори.

На връщане от Атина към София се отбих в консулството в Солун уж за малко, за едно кафе, и да им разкажа от първо лице какви са впечатленията ми от вечерта на България по гръцката телевизия (ЕРТ). От дума на дума и от уиски на уиски за здравето на нашите новородени дечица, осъмнахме в някаква истинска гръцка таверна край пристанището.

След двайсетина години с Румен, вече напуснал дипломатическата служба, обядваме пак в Солун, в същата таверна край залива. През една маса в полупразния салон е седнал по-възрастен от нас мъж със светлобежова риза, винена връзка, сако на едри