Изберете страница
Корица Непредсказуем обрат в глава пета - Телевизионната фамилия

← 149

НЕПРЕДСКАЗУЕМ ОБРАТ

150 →

7

150

НЕПРЕДСКАЗУЕМ ОБРАТ

За броени месеци малките студиа на Радио Пловдив, пригодени и за телевизионни предавания, станаха очевидно недостатъчни. Веднага обаче Общината даде Спортната зала, непосредствено до Радиото, която преустроихме в големи и професионални телевизионни студиа. Непосредствено от другата страна на улицата, под Сахат тепе, имаше старо училище на три етажа и голям двор.

7

151

НЕПРЕДСКАЗУЕМ ОБРАТ

Всичко друго, но това най-малко очаквахме. Да освободим едно ръководство, което за няколко години успя да разшири и обнови материалната база на новото студио, да намери журналисти за увеличената многократно програма и да ги подготви професионално да участват директно в националния ефир! Спогледахме се озадачено.

7

152

НЕПРЕДСКАЗУЕМ ОБРАТ

Неочакван и непредсказуем обрат. Мълчанието е тягостно. – А бе вие в тая къща без лед ли сте останали? Уискито ние си го носим... Настъпи оживление, напрежението падна, изглежда на всички им е тежал инцидентът.

7

153

НЕПРЕДСКАЗУЕМ ОБРАТ

И слава Богу, разбрали овреме, че сме в Хасково, та успели да ни помолят на връщане да дойдем на тази среща. „Ние всички разчитахме на Иван Славков и на вашата подкрепа – ми каза накрая побелелият човек, – та да не се приеме такова нелепо решение

7

154

НЕПРЕДСКАЗУЕМ ОБРАТ

„Не може, другарю Велев, от Градския комитет не дават – баща му бил стар партиен работник в Русе, но се забъркал в някаква каша против новата линия на Партията и Тодор Живков. И сега за сина му, за Иван, не дават!“. Аз му се чудя на акъла: „Енчо, ти Иван Токаджиев или баща му ще назначаваш за художник“. Енчо се опъва, чета в очите му: „ Лесно ти е на твоя пети софийски етаж – над тебе, на Десетия етаж, е зетят на Тодор Живков. Но питай ни нас“...

7

155

НЕПРЕДСКАЗУЕМ ОБРАТ

Варна беше другият голям български окръг със значителни програмни възможности – активен индустриален и морски център, окръжни вестници с добре подготвени журналисти, а Радио Варна е най-старата радиостанция в страната, със сериозни традиции в радиожурналистиката. И не на последно място – в града имаше драматичен и куклен театър, голяма опера и няколко много сериозни международни фестивала, между които Международният балетен конкурс и фестивалът „Варненско лято“. Нямаше начин при тези условия да не се прави и добра програма, и то от собствен телевизионен център.

7

156

НЕПРЕДСКАЗУЕМ ОБРАТ

Ама имаше и за какво да се морим, както казваше Славков. Варненци ни дадоха едно радиостудио в Радио Варна, което оборудвахме от Софийската телевизия с телевизионни камери, пултове и осветление, вярно, малко поостарели, за да стартират първите варненски програми възможно най-бързо. Изпратих от София и най-опитния режисьор в Програмата Христо Чилингиров и говорителката Стефка Иванова

7

157

НЕПРЕДСКАЗУЕМ ОБРАТ

Така и не знам как успяхме само за две години да открием четири регионални телевизионни студиа и да създадем телевизионни екипи от над триста телевизионни журналисти, режисьори, оператори, организатори, инженери и техници. И досега, това с районните студиа, ми е най-голямата радост.