Изберете страница
Корица С името на народа в Глава осма - Страх

← 207

С ИМЕТО НА НАРОДА

208 →

7

208

С ИМЕТО НА НАРОДА

С ококорени очички зад очилцата при мен влиза Валя (тя се омъжи за брат ми и остана и до днес Валя Велева). По-късно, в телевизията, се разви бързо – излезе от петия етаж на програмата и със своето предаване „Политици по пантофи“ веднага направи впечатление на публицист. Но стана известна, когато премина във в-к „Труд“, и след това – във в-к „Преса“.

7

209

С ИМЕТО НА НАРОДА

Митке, викам, аз не съм назначавал нито една говорителка в Телевизията. Имаме си Програмен директор. Там пускат кога ще има конкурси, правят си комисия и те назначават говорителките. Не мога, Стефан Велев е човекът. Ето, Трайков го познава много добре. Вървете при него.

7

210

С ИМЕТО НА НАРОДА

Валя неслучайно е стресната, тя е разпознала странната посетителка, изпратена тук лично от кабинета на Славков. Това е Митка Гръбчева, авторката на нашумялата преди няколко години мемоарна книга „В името на народа“. По нея е и филмовият соцекшън „Черните ангели“ с участието на най-популярните български актьори. Точно тогава се излъчва и по телевизията. Тя обаче е и съпруга на генерал Димитър Гръбчев.

7

211

С ИМЕТО НА НАРОДА

Още като бях в „Работническо дело“ се носеше лафът, че Гръбчева дала за печат при редакторите Иван Кирилов и Павел Писарев спомени за партизанското си минало, и тъй като публикацията се бавела, тя отишла в кабинета им с пистолет в ръка. Едвам се измъкнали и избягали през задната врата.

7

212

С ИМЕТО НА НАРОДА

последното задължение на Димитър Гръбчев към Георги Димитров през 1949 г. е било да придружи ковчега с тялото му в траурния влак, който пътувал от Москва до София. Няма бивши полицаи – след време Тодор Живков, новият Първи човек, го издига до себе си и го прави близък свой приятел и личен телохранител до последния му земен миг.

7

213

С ИМЕТО НА НАРОДА

Не назначих момичето за говорителка, но то имаше други качества – стана добър редактор на филмови импресии, а по-късно и отговорен редактор за районните ТВ центрове – Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. За тази визита на Митка в Телевизията самата тя не е знаела, научи след повече от десетина години. Никога не се облегна на рамото на именитата фамилия.