Изберете страница
-+=

В книгата си Славков приключва своята версия на епизода лаконично:

И те слизат. Секретарката им казва:

– Другарят Велев води заседание…

Заседание ли?! Митка тръгва направо да влиза, а Трайков (кадровикът на радиото и телевизията), който беше голям мъж, не смее да влезе, знае Стефан Велев какво представлява, само си подал главата от вратата и слуша.

Валя неслучайно е стресната, тя е разпознала странната посетителка, изпратена тук лично от кабинета на Славков. Това е Митка Гръбчева, авторката на нашумялата преди няколко години мемоарна книга „В името на народа“. По нея е и филмовият соцекшън „Черните ангели“ с участието на най-популярните български актьори. Точно тогава се излъчва и по телевизията. Тя обаче е и съпруга на генерал Димитър Гръбчев.

В бестселъра си „В името на народа“ Гръбчева увлекателно разказва за смъртно опасните дни на бойните антифашистки групи на градските партизани през 40-те години на миналия век, за суровите тренировки, за физическата им издръжливост и упражненията по стрелба на Витоша. Описва с откровен натурализъм и акциите на бойната група, за изпълнението на смъртните „присъди“ над тогавашни генерали и разстрелите в апартаментите им с възгласа „В името на народа!“.

Но с това не свършва зловещата ѝ игра със Смъртта. Тежко ранена, вече като партизанка в гората, младата жена, влачейки се, едвам се добира до бащината си къща на село, но там изпада в безсъзнание за цяло денонощие. Близките решили, че е умряла и ѝ изкопали гроб. Не би – жилавата партизанка след 25 дни на легло, без лекарска помощ и без лекарства, се изправила и се завръща при партизаните. За избавлението си по чудо в гората и в градските акции (сега на тях се казва тероризъм) след 9 септември 1944 г. Гръбчева е разпитвана дълго в