Изберете страница
Корица Страхът си е страх в Глава осма - Страх

← 217

СТРАХЪТ СИ Е СТРАХ

218 →

7

218

СТРАХЪТ СИ Е СТРАХ

Най-ранните слухове за покушение срещу Людмила Живкова започнаха веднага след една нелепа катастрофа със служебния мерцедес на околовръстния път край Бояна през 1974 г. В една мразовита неразсънена утрин, когато отивала на работа. В мъглата, един москвич, каран от военен старшина, се натресъл в тях.

7

219

СТРАХЪТ СИ Е СТРАХ

Но както винаги се намерили хора да използват инцидента с дъщерята на Генералния секретар, за да насочат натиска директно върху тогавашния министър на вътрешните работи Димитър Стоянов и към КАТ, както тогава се наричаше пътната полиция.

7

220

СТРАХЪТ СИ Е СТРАХ

Министърът така пазел и сам себе си, но не хвърлил на кучетата КАТ, както го съветвали някои... Стоил Фердов изпълнил точно съвета заповед. Било доста студено, Живков слязъл от самолета и още преди някой да си отвори устата, казал: – Оставете ме най-напред да отида да видя дъщеря си и после ще разискваме каквото е било или не било. И отминал посрещачите и Фердов.

7

221

СТРАХЪТ СИ Е СТРАХ

Казва накратко на Славков точните данни как е станала катастрофата. Шофьорът на Живкова действително не е бил достатъчно внимателен, но главната причина е лошото време и мъглата. Умисъл и от двете страни категорично няма никакъв.