Изберете страница

СТРАХЪТ СИ Е СТРАХ

 

-+=

Най-ранните слухове за покушение срещу Людмила Живкова започнаха веднага след една нелепа катастрофа със служебния мерцедес на околовръстния път край Бояна през 1974 г. В една мразовита неразсънена утрин, когато отивала на работа. В мъглата, един москвич, каран от военен старшина, се натресъл в тях. При катастрофата тя получава травма на главата, за която дълго време се говореха какви ли не приказки.

Начаса, както му е редът, започва разследване. Колата на Мила е била шофирана от служебен шофьор на Управлението за безопасност и охрана (УБО) и не се е придружавала нито от пилотна кола, нито е била със син „буркан“, каквато беше обикновената практика за другите коли на висшите ешелони на властта. Тя не понасяше това.

Мила Живкова бързо се възстановява – тя е в болницата за спешна помощ „Пирогов“, а не е в Правителствената болница, сега „Лозенец“. Следствието не е „специално“ и преднамерено, за да се доказва нечия вина. Това била шофьорска грешка – двамата водачи не са се съобразили как трябва да карат в утринния сумрак и в мъглата.