Изберете страница
-+=

Чехите мълчаха. Аз реших, че трябва да предам лично на Генерала съобщението на Франс прес, за да не внасям излишно паника на летището. Потърсих го вкъщи, някакъв глас ми казва, че току-що е отишъл на театър в Народния. Отивам веднага там, слава богу, спектакълът все още не е започнал. Той, с една млада жена, е в началото на шести ред, дясно.

– Другарю Белоухов, съжалявам, че трябва да Ви кажа нещо лошо – наш Ил 18-Б по международна линия 101 в 16 часа и 28 минути се е разбил край Братислава. Вероятно всички са загинали.

Генералният се обръща рязко, като ударен в тила. Гледа зло: „Нали се сещаш, че с това шега не бива!“.

– Кой ти каза?

– Франс прес току-що предаде от Братислава…

– Кой друг знае? – Белоухов почва да ми вярва.

– Никой! Сега Вие, а в „Работническо дело“ – аз.

– Имаш ли тук кола? Да вървим на летището…Залата на Народния театър притъмнява, спектакълът започна.

Призори бързо сформираната Държавна комисия с ръководител Нинко Стефанов, председател на Държавния контрол, ген. Лазар Белоухов и другите членове излетяха за Братислава. Чехословашките органи не ни допуснаха до разбития български самолет. За този пръв явен конфликт между две братски страни в нашата страна написа само Боян Трайков във вестник „Поглед“. Всички други български медии запазиха по тази тема дирижирано братско мълчание. Приятелски огън по съюзна Чехословакия не беше допуснат.

Иван преживя много тежко загубата, беше направо съсипан. Носеше се някак си като извънземен. Прекъсна връзките си с нас, почти не се виждахме. И затова, като дойде за постоянно в „Работническо дело“ и го сложиха на бюрото срещу мен, искрено му се зарадвах. След някоя и друга вечер при нас влезе и Мила, аз така и не знаех, че е дъщеря на Живков, дошла да го вземе: „Ела с нас до „Феята“, нали нямаш повече работа?“. В самото начало излизахме и тримата, по едно време разбрах, че ставам излишен.

Иван стана ЗЕТ на Първия през 1968 г., но никак, ама съвсем никак не се промени, остана си все така весел, дружелюбен и остроумен, както го запомниха до последния му ден всички в България.