Изберете страница
-+=

Той се ожени за Людмила Живкова около две години след трагичния инцидент с първата му съпруга Светла. Тя загина в самолетната катастрофа край Братислава на 24 ноември 1966 г. Именно в този злополучен следобед бях дежурен в редакцията на „Работническо дело“, където по това време работех. Иван беше дошъл отнякъде при мен на лаф. Той беше сключил граждански брак със Светла преди 18 дни и тя му била обещала, че повече няма да лети.

Изчука телекса на Франс прес, обикновено тази агенция първа съобщаваше всякакви новини, дори слухове, но после ги потвърждаваше или отхвърляше. Изтече съобщението, че пътнически самолет Ил 18-Б по линията LZ 101, на 8 км след излитане от Братислава, се е разбил в подножието на Малките Карпати, в посока град Нитра. Всички 74 пасажери и осемчленен екипаж са загинали моментално при удара в хълма…

Аз откъснах от телекса новината, хвърлих ѝ едно око, и казах: „Абе, нещо катастрофа!“ и му подадох листчето. Иван погледна телекса и докато се обърна, ми го върна обратно, стана, отвори вратата и излезе. Имах страшно много работа на това дежурство, търчах нагоре-надолу, нямах време за него. Къде ли изчезна, без да се обади? Звъннах на портиера, той каза, че Славков си взел колата и заминал нанякъде. Разбрах, че нещо се е случило, погледнах листчето от Франс прес, което ми беше върнал, и се зачетох – видях, че става дума за катастрофа на български самолет ИЛ-18 Б, в който всичките са загинали. Бяха дали и някакъв предварителен списък с имената и на бордните стюардеси: Виолина Стоичкова, Мария Иванова и… Светла Георгиева. Нещо лошо ме преряза – това не е ли стюардесата, за която се беше оженил само преди няколко седмици! Казваше, че е обещала да му купи като за последно пневматична пушка от Източен Берлин и повече да не види самолет. Всъщност като че ли аз бях станал лошият вестител, който първи му беше съобщил за гибелта на самолета и на Светла.

Същият късен следобед отнесох лошата вест и за още един човек – ген. Лазар Белоухов, генералния директор на Българската национална авиокомпания, тогава ТАБСО. На Летище София още нищо не знаеха за трагедията с нашия самолет по линия LZ 101.