Изберете страница
-+=

като например коментаторите Тони Вергиев и Дарин Камбов, Катя Василиева и Катето Карамунчева, или поетесата Елена Димитрова. Тази експертна група, която тогава нарекохме „програмни наблюдатели“, преглеждаше цялата програмна продукция, даваше оценка за качеството и мястото ѝ в часовите пояси, а ако нямаше минимални художествени качества, я връщаше на творческата редакция с мотиви и препоръки. Нещо както Президентът сега връща законите на Парламента, без да може да ги спре.

С Елена Димитрова се запознахме по пресконференциите на Министерството на транспорта – мисля, че там тя беше съветник към кабинета на тогавашния министър Григор Стоичков. На всички ни правеше впечатление – беше умна, компетентна и точна. Едвам я навих да дойде при нас, в програмата на телевизията. Трябваше ми нейната художествена нагласа, съчетана с компетенцията ѝ по проблемите на транспорта. В министерството взимаше и добра заплата, беше и уважавана от всички там. Елена се опъваше: „Вие в телевизията сте Фамилия, не допускате външни. Имате си толкова талантливи и умни хора, за какво съм ти и аз? Свикнала съм да бъда единствена“. И това обещах! На една скучна пресконференция ѝ пуснах листче: „Реши ли се най-после? Какво въобще прави една поетеса в министерство, мястото ти е при нас, в телевизията“. Тя върна листчето с то-ку-що написано стихче: „Това е, хане, моето условие, в теб и в мен да няма никого!“. И с типичната си женска последователност още на другия ден подаде молба за постъпване в програмата на телевизията. После едвам се оправих с министъра да я пусне от транспорта.

Елена още дълги години работи в националната телевизия, после напусна и до последния си ден правеше документални филми, които толкова ни липсваха още тогава – за българските художници и техните картини, за българските поети и писатели, въобще за българската художествено-творческа интелигенция и нейното творчество. Това днес е златен фонд за българската култура. В него тя наистина е единствена.

Другата силна група е на дежурните отговорни редактори за излъчването, телевизионните говорители, режисьорите на пулт, студийните оператори, тонрежисьорите и организаторите