Изберете страница
Корица Объркана хронология в Глава девета - Опасни времена

← 230

ОБЪРКАНА ХРОНОЛОГИЯ

231 →

7

231

ОБЪРКАНА ХРОНОЛОГИЯ

По-късно той оставил в посолството материалите, свързани с пресконференцията, насрочил съвещание с колегите си кореспонденти за 27 юни и ги уведомил, че ще отпътува за няколко дни извън Париж със свои познати. От този момент следите му се губят и никой от служи-телите на Народна република България в Париж не го е виждал и не е разговарял с него.

7

232

ОБЪРКАНА ХРОНОЛОГИЯ

От момента на съобщението на БТА при кабинета на външния министър Петър Младенов заработи Координационна група с представители (както се казва в тези случаи) на заинтересованите ведомства: на Министерствата на външните и на вътрешните работи, на техните аналитични отдели; началници на управления в Държавна сигурност, криминални експерти и специалисти по психотропна обработка. Но и без четвъртата власт не може.

7

233

ОБЪРКАНА ХРОНОЛОГИЯ

Посещавайки на 5 юли квартирата на Костов, служителите на посолството са констатирали, че тя е почистена и дадена на други наематели, въпреки че наемът бил платен от Костов до края на юли 1977-а. До 6 юли френското Министерство на външните работи няколкократно е уведомявало посолството на НРБ в Париж, че не разполага с никакви сведения за Костов и семейството му.

7

234

ОБЪРКАНА ХРОНОЛОГИЯ

Моделът „Костов е наш, не може да бъде предател – той е отвлечен или упоен“, колкото наивен и да беше, се превърна в основна водеща линия на всеобхватния пропаганден отпор. Лесно беше да обясниш бягството към „свободния свят“ през граничната бразда, например на две бедни момчета от Ардино, които никой ни знае, ни познава. И съвсем друго – на известния журналист Владо Костов, изчезнал от центъра на Париж (с жена и две деца).