Изберете страница
-+=

в Ке д’Орсе (б.а. френското външно ведомство) представител на френското министерство заявил, че нямат никакви сведения за Костов и семейството му. При всички по-нататъшни постъпки е следвал неизменният отговор, че министерството не разполага с никаква информация за случая. Едва на 6 юли представители на посолството са били уведомени, че Костов бил поискал „политическо убежище за себе си и за семейството си“.

От момента на съобщението на БТА при кабинета на външния министър Петър Младенов заработи Координационна група с представители (както се казва в тези случаи) на заинтересованите ведомства: на Министерствата на външните и на вътрешните работи, на техните аналитични отдели; началници на управления в Държавна сигурност, криминални експерти и специалисти по психотропна обработка. Но и без четвъртата власт не може. Това е ролята на БТА и Радио София (тогава така се наричаше сегашното БНР – Българско национално радио). Поради спецификата на медията, особено активна е Българската телевизия, сега БНТ. Още от първите часове пред Координационната група стоеше главният въпрос: Владимир Костов доброволно ли е напуснал кореспондентския си и другите постове, и защо? Сведенията все още бяха хаотични и противоречиви.

„…Ако информацията на Ке д’Орсе (френското външно ведомство) се съпостави със съобщението на официалната френска агенция Франс прес, остават неясни много моменти“ – беше отбелязано в анализите още в началото. Още на 27 юни Франс прес съобщава, че Костов бил поискал „политическо убежище“ от официалните френски власти. На 4 юли представител на дружеството – собственик на жилището, в което е живяло семейството на Костов, се обадил по телефона в посолството и казал, че било необходимо да дойдат и да приберат от квартирата част от багажа на Костов. Той заявил, че на 25 юни Костов му се обадил от Нормандия по телефона и го упълномощил да предаде