Изберете страница
-+=

И за да се оформи докрай интернационалната подкрепа за новата българска медия, от Москва пристига голям руски творчески екип, в чийто състав е руският режисьор Лидия Ишимбаева. Именно тя, и Магда Каменова сядат на пулта на седми ноември 1959 година и излъчват на живо традиционната манифестация от София в чест на Октомврийската революция. Подвижната телевизионна станция е установена на булевард „Руски“, пред Руската църква, и излъчва директно първия сигнал на Българската национална телевизия.

Първите редакции на телевизията са само в няколко стаи в сграда в центъра на София. Магда Каменова от тези първи дни е неизменно телевизионен режисьор, нейна слабост е телевизионният театър. В него тя има повече от 40 театрални постановки, които са включени в „Златния фонд“ на телевизията и над 200 други заглавия, на които тя е режисьор. Още по това време се създава и много професионална група от талантливи художник-постановчици, като Христо Тодоров и Евгения Раева, художниците Любомир Йорданов, Радостин Чомаков и др. Открояват се и музикални оформители и композитори, като Мишо Шишков и Петър Лъджев.

Магда Каменова

magda kamenova

Телевизионният театър от 1964 година до началото на девет-десетте години е основен акцент в програмата на Българската телевизия. Една от големите му прояви е Международният