Изберете страница

ВИЖ ПИЦУНДА И УМРИ

 

-+=

Някъде по средата на 70-те години, мисля, че беше март 1974 г., от московската телевизия до нас дойде необичайно предложение. Искат да препредават през София за Париж репортажи от срещата на тогавашния ръководител на СССР Леонид Илич Брежнев с френския президент Жорж Помпиду, която ще стане в големия черноморски курорт Пицунда в Съветска Абхазия. Вероятно там не е имало цветен сигнал. В онези далечни времена все още днешната техника не беше масова практика. Сега всяко дете може да врътне видеоклипче от най-затънтеното селце и да го изпрати например на кака си в Канада, но тогава и най-мощните държави се чудеха как да пратят репортажите си за срещите на своите президенти.

Руснаците се обърнаха към нас цветните записи на фотолента от срещата Брежнев – Помпиду да се пренасят с реактивен самолет до София, филмовите материали да се проявяват в нашата цветна фотолаборатория, и от апаратните на Българската телевизия, три дни подред, да се включват директно във френския ефир в Париж. През Черно море беше вероятно най-прекият път за пренос и транслацията на цветна картина от Абхазия до София, и чрез нас до френските зрители. Веднага се обадих и на колегите от френската телевизия да потвърдят пред Евро- и Интервизия този наш ангажимент, и да осигурят и заплатят трасетата София – Париж.

Пицунда – голям черноморски курорт в Съветска Абхазия, днес в границите на Грузия

Пицунда – голям черноморски курорт в Съветска Абхазия, днес в границите на Грузия

Няколко дни преди срещата в Пицунда на 11 март 1974 г., в нашата телевизия дойдоха французите, които щяха да осигуряват излъчването от София до Париж. Филмовите материали щяха да пристигат непромити от Пицунда на софийското летище с техен самолет, тип Mister 10. Това била реактивна правителствена машина, специализирана за подобни превози на репортери и ленти. Пратките щяха да кацат на летището около час-два преди тяхната емисия в Париж, и от цветното студио в София ще ги включваме директно във френския ефир точно в 21.00 ч. тяхно време.