Изберете страница
-+=

младолик пилот само преди няколко дни – „всичките сме побелели“. Вгледайте се в тях – и вие непременно ще се научите да ги разпознавате безпогрешно сред другите хора – по острия волеви профил, който небесните пътища са изрязали на техните лица, по съсредоточения твърд поглед, вечно взиращ се, вечно търсещ – ту пролука сред облаците, ту писта сред градините, ту светлинки в нощта… Ще ги познаете по ранната белота на косите, някак странна за бързата им непринудена жизненост.

Нашият „Илюшин“-18 стремително се качва нагоре, на ешелон 270 престава да набира височина (това са 8300 метра) и вече успокоен, с 620 км в час, поема по трасето към Саудитска Арабия. В кабината е тъмно, светят само уредите. Радистът припява непрекъснато своето „Казабланка, Казабланка“ и когато оттам му отговарят, започва да дава или да иска данни за нашия полет напред.

 

Под нас остава религиозната столица на Мароко – град Фес. В шестата минута от новия ден прелитаме алжирската граница и се насочваме към Оран и град Алжир. Тъмнината се е сгъстила.

Самолетът е празен, нашите пътници ще се качат в обратния рейс, от Джеда за Рабат. Те са малко странни тези наши пътници, за които в африканската нощ ще прелетим своите 5300 км в небето на горещия континент. В белите си дрехи, край малките вързопи, те може би ни чакат вече няколко дни, спят по площадите и улиците на Джеда, блокирали са всички помещения на голямото арабско летище. Вяра в единния бог, молитва, милостиня, пост и поклонение – това са „петте стълба“ на ислямската вяра. Последният от тях – поклонението в свещената за тях Мека (която е на около 80 км от Джеда), е довело преди петнадесетина дни по тези древни места край бреговете на Червено море стотици хиляди мюсюлмани от всички краища на света. Утре вечер в горещия зной на хотела в Джеда, когато тежкият задух ще прогони съня от уморените ни клепачи, един местен служител ще се опита да ми обясни на развален английски език, че това поклонение е задължително за всеки правоверен поне веднъж през земния му живот, когато по лунния календар настъпи месецът Дул Хаджи.