Изберете страница
Кюнец и котка, художник Борислав Златанов

Художник
Борислав Златанов 

-+=

И някъде към средата на подземното трасе, кабелът започва да се гъне и увива, и смотава. Стоп! Повече не можело да помръдне нито на сантиметър. Обмислили и решили: предварително да се пусне вътре тънка жилава корда и на нея след това да се закачи дебелият камерен кабел. На Стефан и Бистра тогава дошла гениалната идея, тънката корда да се завърже за едно коте. То да се подмами от отсрещната страна с памук, натопен с валериан, за да тича през ламаринения кюнец и да извади на бял свят кордата от другата страна. На нея ще привържат тежкия кабел и той след това ще поеме своя път под паважа.

Всъщност аз присъствах точно на финала, когато призори котето тържествуващо излезе от дупчицата под улицата от отсрещната страна, триумфиращо почна да си ближе козинката и да опитва да се отърве от кордата. Само след няколко минути от тайнствения отвор под паважа изпълзя и големият камерен кабел и го прикачиха към телевизионните камери. След минута беше свързан с ПТС-а. Манифестацията вече можеше да започне… Вечерта, с директното включване от новото студио в Русе, Мария Тролева прочете и първите дунавски новини в националния ефир.

Регионалният телевизионен център Русе от тези тържествени минути започна дългата си и много успешна творческа кариера. Окръжното ръководство ни предостави за директор Енчо Еневски и за главен редактор Димитър Шарков, кадърни и амбициозни колеги от русенските медии. А в самия градски център преустроиха партийната сграда на Центъра за политическа просвета в модерни студиа и в апаратни. Освен с ежедневните си новини, русенската ТВ програма се разви и със собствена хубава музикална продукция, художествени програми, младежки и детски емисии. Говорител емблема на студиото стана Васил Попов, когото милионната ТВ аудитория запомни с приятното, специфично „русенско“ излъчване и с чудесния тембър на гласа му. Годишната собствена програма на РТЦ Русе достигна до 120 часа в националния ефир. Мартенските музикални дни бяха значими художествени прояви, които излъчвахме и за Интервизия, и за Западен Берлин, и за Гърция…