Изберете страница
-+=

Тя, както винаги, беше дискретна и безупречна: „Ако може, не се бави“… Няма веднага, няма бързо! Просто, ако може да не се бавя, Славков ще ме чака… Това секретарско лицемерие ли беше? Не, това беше практика на кабинета на Десетия етаж – срещата обикновено е предварително ясна и няма „Ела утре по някое време!“ (това чудесно българско определение за точност!).

Сега при Славков нямаше никой.

– Шефът (т.е. Тодор Живков, б.а.) иска утре да се види с нас. Трябва да му кажа кога ще отидем там.

– За какво е, да готвя ли нещо?

– Нека той да ти го каже, после ще се готвим…

 

Разговорът стана в Бояна на другата вечер. Цивилната охрана на УБО, като видя Славков, незабавно ни пропусна. Във вилата Тодор Живков ни прие в малък закътан хол. Живков беше с червеникава карирана риза и домашна светлобежова жилетка, а не със сако и връзка, както го знаехме от снимките, които висяха в кабинетите на всички шефове. Без да става от дълбокото кожено кресло, с чашка билков чай в ръка, влезе направо в темата, докато се настанявахме на канапето срещу него:

– Обсъждахме с Иван как вашата телевизия да направи връзка с гръцката, да обменяте мачове или филми, телевизионен театър, говорителки и режисьори. Сега нямаме нищо. Възстановяването на отношенията помежду ни не требва да става политически, а на база култура и преса. Тука, на Балканите, много сме натоварени с история, много – нема да е лесно. Да не бъркаме сега държавата в тая работа, почнете вие с Ванчо, инициативата да е ваша…

Със Славков добре знаем, че контактите с южната ни съседка от десетилетия са замрели. При тях военният режим на Хунтата беше паднал, сега имаше гражданско управление, но бяха дадени нови бази на Шестия американски флот в пристанищата на Пирея и Елевсина, край Кавала се проектираше радиопредавател на „Гласът на Америка“, естествено не за български народни песни и ръченици, а за пропаганда срещу нас.

В Москва, на среща с лидерите на източноевропейските страни, е имало даже и решение да се замразят връзките с Гърция. Това най-много засягало България – Иван Башев, министър