Изберете страница

БЕТА-ГЕНЕРАЛЕН УРОК

 

-+=

Джон Лампсас до края на нашата визита остана към нас все така директен и сърдечен. Удиви ме неговата далновидност и политическа зрялост. Главният директор беше умерен, спокоен, делови човек, с доста затворен характер, рядко се усмихваше, но не е суров. Според мен с това прикриваше своята сантименталност. Бил е емигрант в Швейцария по време на хунтата. Демократ е, ненавижда диктатурата.

Сега сме заедно на финална вечеря с неговите фаворити – „младите“. Ръководният екип, който навлиза в ЕРТ, очевидно е с перспектива да заеме възловите позиции. На официалната маса в суперхотела „Астир палас“, на самия бряг на морето, е и Местенеос – тв директор на ЕРТ – млад, от екипа на Лампсас. Приветлив и дружелюбен е, но защо все ми се струва, че е малко резервиран към нас, или по-точно – малко високомерен? За неговото назначаване в ЕРТ никой не е знаел, научили са от вестниците. Жена му е англичанка.

До г-н Лампсас на масата е дъщеря му, за която казват, че е маоистка, пишела в печата на подобни теми. Жена му – типична гъркиня, и както тук се говори, споделя възгледите на дъщерята. Джон е тясно свързан с Караманлис, май получава напътствия лично от него (всеки си има своя „зет“). Точно такава клюка вероятно беше стигнала и до Живков.

„Старата“ групировка много не го долюбва, защото е довел много млади хора, без професионален опит, но с „амбиции и големи заплати“. Колко ми е познато и това – когато младият Писарев при нас доведе също млади журналисти от печата, не беше ли същото?