Изберете страница
-+=

формат А4, с всички дневни програми, организационни планове, регламенти, текстове на по-важните документи и формуляри. Тогавашните избледнели данни очертават параметри, грандиозни и за днешните мащаби. В телевизионните екипи са включени режисьори и асистенти, оператори, звукови техници, организатори, преводачи, коментатори, спортни редактори, видеоинженери, филмови екипи, шофьори, международни координатори и наблюдатели – общо 1400 души…

По стадионите и спортните зали бяха разставени десет български, и наетите от Полша и Румъния ПТС-а (подвижни телевизионни станции), с общо над 70 стационарни камери и около 300 души персонал към тях. Тази огромна гвардия работеше на няколко смени по 20 часа в денонощието. Наложи се да открием и две собствени автобусни линии, които се движеха денонощно между Телевизията на „Сан Стефано“ и Националния стадион, зала „Универсиада“, зала „Фестивална“, тенис кортовете в Борисовата градина, плувните басейни, Парк хотел „Москва“ и „Плиска“. В най-натоварените часове те работеха с интервали през 5 – 6 минути.

Сред документите от Западна Германия, които г-н Мандл ми изпрати, се открояваше (със своята прецизност и мащаби) организационният план на западногерманската телевизия за Мюнхенската олимпиада през 72-ра. От големия куп материали, в които с настървение се ровех, ставаше все по-ясно, че нещата са дебели. Комсомолският ми ентусиазъм се изпари. Г-н Мандл е бил абсолютно прав, за всичко това трябва време и яка подготовка. Но и инженерството, което бях завършил, започна да си казва своето. Тръгнах да обмислям не само телевизионните аспекти на организацията, а и целия национален ресурс, тъй като без неговия мощен гръб Телевизията нямаше начин да се справи.

На първо място това беше БСФС и Комитетът за наука, технически прогрес и висше образование, който ръководеше всички български университети. Министерството на съобщенията също беше много важно – при тях бяха телевизионни кули с мощни ретранслатори, телефонни и радиовръзки, звуковите и видеотрасета, новата космическа станция в Плана – цяла империя!