Изберете страница
Корица Прескок над желязната завеса в Глава дванадесета - Зазоряване преди полунощ

← 362

ПРЕСКОК НАД ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

363 →

7

363

ПРЕСКОК НАД ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

– Имате Германия, ЦДФ – тяхната втора програма (ZDF). Те са координирали предаванията от Олимпиадата в Мюнхен с излъчванията за Евровизия. На телефона е ръководителят на отдела за координация, г-н Карл Хайнц Мандл. Ще говорите ли с него?

7

364

ПРЕСКОК НАД ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

По стадионите и спортните зали бяха разставени десет български, и наетите от Полша и Румъния ПТС-а (подвижни телевизионни станции), с общо над 70 стационарни камери и около 300 души персонал към тях. Тази огромна гвардия работеше на няколко смени по 20 часа в денонощието. Наложи се да открием и две собствени автобусни линии, които се движеха денонощно между Телевизията на „Сан Стефано“ и Националния стадион, зала „Универсиада“, зала „Фестивална“, тенис кортовете в Борисовата градина, плувните басейни, Парк хотел „Москва“ и „Плиска“.

7

365

ПРЕСКОК НАД ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

Стиковането не беше проблем – техническият директор Николай Антонов и нашите водещи инженери – инж. Симеон Ценов, инж. Добри Михайлов и инж. Иван Ковачев, и без това всекидневно работеха заедно с Управлението на Съобщенията за телевизия и радио, което разпространяваше нашата телевизионна програма за цялата страна.

7

366

ПРЕСКОК НАД ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

Спомних си и споделих с генерал Шопов и друга история за шведската телевизия, която ми разказа един колега на поредната сесия на Интервизия в Тампере (Финландия). При едно височайше чуждоземно посещение, мисля в Стокхолм, спецчастите получили секретна информация от партньорска служба, че някъде по трасето на кортежа е поставен мощен взрив, който ще бъде задействан при преминаването на автомобила на видния гост.

7

367

ПРЕСКОК НАД ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

Организационната практика по време на Универсиадата за активно общественото съдействие на Телевизията след това показваше своята ефективност повече от 10 – 15 години и при други крупни международни прояви – например Театъра на нациите (1982 г.), Детската асамблея „Знаме на мира“ (от 1979 до 1989 г.), Юбилейната ХХIII Генерална конференция на ЮНЕСКО (1985 г.), и други крупни мероприятия в България. Не знам какво стана след 1989 година.