Изберете страница
-+=

Стиковането не беше проблем – техническият директор Николай Антонов и нашите водещи инженери – инж. Симеон Ценов, инж. Добри Михайлов и инж. Иван Ковачев, и без това всекидневно работеха заедно с Управлението на Съобщенията за телевизия и радио, което разпространяваше нашата телевизионна програма за цялата страна. А и аз имах сериозна връзка, бащата на моята Валя – инж. Венелин Кръстев, там беше авторитетен старши инженер.

Не се притеснявахме и за спортния коментаторски екип. По това време спортната редакция беше особено мощна. Групата популярни спортни коментатори се помни и до днес: Николай Колев-Мичмана, Вера Маринова (художествена гимнастика), Владилен Попов (шах), Цветан Алипиев, Васил Манченко, Коко Ексеров… Тяхната школа и създадени традиции се пазят и до днес от успешните спортни журналисти на Българската национална телевизия.

Поисках да се видя и с министъра на вътрешните работи, той отклони срещата и я прехвърли на първия си заместник. Генерал Григор Шопов не отлагаше трудните проблеми, не бягаше от лошите вести. В неговия кабинет в южното крило на МВР имахме дълъг и тревожен разговор за недостатъчната координация между многобройните подизпълнители. Безспорно Службите бяха го информирали обстойно и навреме, но организационните комитети в различните ведомства, главно поради липса на координация и опит, са се мотаели излишно. На тази първа среща с генерала подкрепих две-три идеи, които имаше и в документите от западногерманската телевизия.

Парк хотел „Москва“ да се определи като централен прес-център, букинг офис, централно студио с коментаторските места, конферентна зала за всекидневните брифинги, хотелските стаи за всички официални гости и акредитираните почти 100 чуждестранни журналисти и тв специалисти. Режимът за влизане, макар и прецизен, да не пречи на журналистическата ни работа.

В Студентския град да се обособи (за първи път у нас) оградена с мрежа зона, тип „олимпийско село“, за състезателите (студентите и без това са във ваканция). Да не се оставя без внимание всяка информация на телевизионните оператори по