Изберете страница

УБЕЖИЩЕТО

 

-+=

ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР С Г-Н АЛБЕР ПАВЕК,

френски дипломат в София, с домашен телефон 72-01-27. 9 юли в 20.07 ч.

Превод от френски в ефир, видеозапис:

​– Добър вечер, говорите с Иван Въргов, ръководителя на „Международни контакти“ към Българска телевизия. Извинете, че ви звъня вкъщи, но това е извънреден случай за нас. Ние сме обсипвани от телефонни запитвания около инцидента с Владимир Костов. Имате ли някаква допълнителна информация?

Павек: Според сведенията ми, не става дума за каквото и да е произшествие. Ние нямаме друга информация освен тази, която даде пресата, и нашият посланик предаде това на г-н Младенов.

Въргов: Тук са родителите на Владимир Костов, които са много притеснени, искат да направят изявления тази вечер пред телевизията и настояват за повече сведения за сина им.

Павек: Не, нямаме друга информация. Само знаем, че г-н Костов е поискал политическо убежище и е взет под защита, това е всичко. Френската преса не е дала други данни. Такива случаи са чести в много страни, не са нещо изолирано. Това е решение на г-н Костов. Ние не се отнасяме към този случай като към нещо изключително. Той е поискал политическо убежище и е взет под защита, това е всичко.

Въргов: Работата е там, че до момента не е имало наши контакти с Владимир Костов и неговите родители не са сигурни, че тази декларация е вярна.

Павек: Естествено, аз разбирам безпокойството на неговите родители. Но г-н Костов е предал думите си на нашето външно министерство. Това сега ви го казва френското Министерство на външните работи, а то няма навика да лъже.

Въргов: Да, те настояват още сега да говорят по телевизията, за тях това е много важно. Благодаря, лека вечер!