Изберете страница

ПЪРВОНАЧАЛНИЯТ ЕНТУСИАЗЪМ ГАСНЕ

 

-+=

Министерството на външните работи все по-често изпраща подробни отчети и разяснения за своята активност. Явно нещо лошо са подушили и се готвят да сменят курса. Оттам в Координационната група дойде и разяснение за предприетите дипломатически действия по случая Костов, които веднага влязоха в Новините по телевизията, 11 юли.

Сумарно може да се каже следното, бе изявлението на българското външно министерство: На 4, 5 и 6 юли т.г. в Париж са проведени срещи с най-отговорни представители на френското външно министерство. От нашия посланик в Париж беше поискана среща и с министъра на външните работи на Франция, която обаче не се състоя по независещи от нас причини. От друга страна – тук, в София, посланикът на Френската република беше викан да разговаря по случая на 5 юли от зам.-министъра на външните работи, др. Б. Цветков, и на 7 юли – от министъра на външните работи, др. П. Младенов.

Първоначалният оптимизъм в Координационната група с всеки изминат час гасне. Седим вяло и четем омърлушени ведрите съобщения и сводки на Външно за дипломатическите маршове и инициативи.

От Париж изпращат грама след грама колко пъти и как са звънели на съответния френски отговорен представител. Но какво от това, отговорът е все един: „Нямаме друго какво да кажем!“. А нашият отговорен представител на посолството в Париж отново най-категорично настоява да бъде незабавно уредена среща с Костови.

И да не си супердипломат, а най-обикновен журналист, всяка минута става от ясно по-ясно, че идва краят на залъгалките. И всеки момент ще блесне голата истина – семейство Костови по свое желание „са избрали свободата“, както тогава иронично се казваше за такива случаи.