Изберете страница

ПРЕДИ САМОЛЕТЪТ ДА ИЗЛЕТИ

 

-+=

КОМЕНТАР НА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ,

излъчен на 11 юли в „По света и у нас“ в първа емисия

 

 

Днес, в 14 часа и 15 минути, с българския самолет на авиокомпания „Балкан“ за Париж заминаха майките на Владимир Костов и Наталия Костова. Те вече кацнаха в Париж. Френските власти отказват среща на майките с техните деца…

А сега ви предлагаме едно интервю с двете майки от Аерогара София, преди заминаването им за Франция (Телекино):

Водещият Атанас Марков: Буквално няколко минути преди вашето заминаване за Франция, където все още са в неизвестност децата ви, ние ви молим да споделите вълненията си. Кога за последен път се видяхте с децата си?

Майката на Костов: Ми, през пролетта. Синът ми Владимир беше тука през средата на месец март. Точно датата, когато си замина, нали, не мога да ви кажа с точност, защото не съм имала предвид, че ще ми стане нужда да освидетелствам това нещо…

Водещият: А той оплакваше ли се от някакви заболявания?

Майката: Не. Не. Абсолютно никакви. Абсолютно никакви заболявания. И тогава беше добре, нали.

Водещият: Какво бихте казали там, като се срещнете?

Майката на Костов: С нашите деца? Най-напред ще им зададем въпрос какво ги е накарало да постъпят по този начин, ако те действително са постъпили така. Нали, ако това е истина.

Водещият: Вие вярвате ли?

Майката на Костов: Не, абсолютно не вярвам.

Майката на Наталия: Абсолютно не вярваме. Абсолютно не вярваме, защото, познаваме ги, те… с какво възмущение са се изказвали, когато някой се ъ…

Майката на Костов: Отклони от правия път…

Майката на Наталия: Отклони от правия път.

Водещият: Освен да ви пожелая да пристигнете живи и здрави и да се срещнете с всички, и да се завърнете с всички…

 

От телевизионното студио в София:

Дежурен говорител (в кадър): …Междувременно при нас постъпват неофициални данни, че съществува опасност Владимир Костов и семейството му да бъдат прехвърлени от Франция в друга страна, с цел да се предотврати изцяло възможността за среща с тях.

Преди два часа от името на правителството на НРБ беше връчена нота на френското посолство в София с остър протест по случая със семейство Костови и категорично искане да се разреши среща на официалните български власти в Париж и на родителите с Владимир и Наталия Костови.

В телевизията се получиха многобройни запитвания от страна на граждани, в които се изразява тревогата от евентуална психологическа и медикаментозна обработка на Костови. Подобни действия биха разобличили окончателно организаторите на тази недостойна акция.