Изберете страница
-+=

почти не се усетила от зрителите. Тези технически решения през 1904 година на театралните инженери от Виена озадачили през 70-те години на миналия век нашите строители, правещи генералния ремонт на Театъра. И те, аха-аха да ги демонтират, за да олекотят конструкцията. Но респектирани от гениалния строителен усет на предшествениците си, не посмели нищо да пипнат.

И Софийският цирк до столичния площад „Македония“ бил препълнен. На манежа животните първи усетили земния гняв – трусът вече тръгвал от Вранча, готвел се след секунди да разтресе и гигантския цирков купол, но слонът, кончетата и пуделите вече се разбеснели, звероукротителите се видели в чудо, разпоредителите даже отворили вратите за излизане на публиката. И в този момент Земята се разлюляла, хора и животни побегнали навън, панически търсейки спасение под изцъкленото нощно небе. Софийският зоопарк също се разтресъл от уплашен животински вой и птичи писъци.

В Чирпанското земетресение през 1928 г., официално признато до 1977 г. за най-убийственото в историята на България, има 128 загинали. През 1977 г. загиналите в руините на Свищов са над 200.