Изберете страница

ИГРАТА

 

-+=

Изненадваща поледица в една мразовита утрин тотално блокира автомобилите и пешеходците в София. Нашият ТВ транспорт също беше безпомощен. Излъчването от Кулата се оказа почти невъзможно – редакторите, режисьорите и говорителите просто не успяха да се доберат до студиата там. Е, програмните организатори Стефан Иванов и Бистра Костова, с много зор и изключителна изобретателност, се оправиха – чрез началника на Генералния щаб на Армията ген. Атанас Семерджиев получихме три верижни бойни машини и точно в 10.00 часа – началният сигнал, и Ани: „Драги зрители, добър ден! Програмата ни започва“ – се появиха в националния ефир.

Стефан Иванов

Стефан Иванов, директор на продукция в Програмата. В неговия речник нямаше израз „това не може да стане“.

Поледицата, която за една бройка яко не ни подхлъзна, ме накара да изработим авариен вариант за излъчване при бедствия. И понеже още не знаехме думичките „тероризъм“, „джихад“, „глобална заплаха“ и „ислямски фундаментализъм“, наивните ни опасности бяха спирането на тока, поледицата и НАТО. Земетресение толкова скоро не очаквахме, но ние решихме за всеки случай да се подготвим отрано и за всичко. И така в ръководството на Програмата възприехме следния хипотетичен казус:

 

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ ДЕВЕТА СТЕПЕН ПО РИХТЕР ИЗВАЖДА ОТ СТРОЯ ИЗЛЪЧВАЩИЯ ТЕЛЕВИЗИОНЕН КОМПЛЕКС В СОФИЯ. ПРОГРАМАТА СЛЕДВА ДА СЕ ПОЕМЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ИЗЛЪЧВАНЕ ОТ РЕГИОНАЛНИТЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ ЦЕНТРОВЕ В ПЛОВДИВ, ВАРНА, РУСЕ И БЛАГОЕВГРАД.

 

В много тесен кръг от „посветени“ – моите заместници в Програмата инж. Петър Долапчиев, инж. Иван Въргов, Кольо Стефанов и Георги Милошев, разработихме детайлите, изпратихме на местните студиа какъв програмен резерв трябва да подготвят, софийската Програма и Техника как да действат, например при продължително спиране на тока в София. Даже имаше