Изберете страница
Корица Глухият вик из недрата

← 102

ГЛУХИЯТ ВИК ИЗ НЕДРАТА

103 →

7

103

ГЛУХИЯТ ВИК ИЗ НЕДРАТА

Земетресението удари София по тъмно. Бяхме в ресторанта на хижа на Витоша на среща с ръководителите на районните ТВ студиа. Чу се глух тътен, като че ли се свличаше някакъв огромен поток от камъни. Или от уплахата поне така ми се стори. Импозантният кристален полилей над главите ни се разклати като махало наляво-надясно, столовете се разскърцаха, приборите изпопадаха от масата.

7

104

ГЛУХИЯТ ВИК ИЗ НЕДРАТА

ТЕЛЕВИЗИОННАТА КУЛА „СОФИЯ“ е главната и най-стара телевизионна кула в България. Архитект е Любен Попдонев. Висока е 113 метра, има 13 етажа и три площадки над тях, антената е монтирана на 30-метрова желязно-решетъчна мачта. Строежът на сградата започва през декември 1958 г., а Кулата е открита официално на 26 декември 1959 г. Намира се на 595 метра надморска височина.

7

105

ГЛУХИЯТ ВИК ИЗ НЕДРАТА

Тъкмо когато зад кадър се чул мощният глас на легендарния диктор от Войната, Левитан: „Внимание! Говорит Москва!“, ударил първият трус. шкафовете се хлъзнали почти метър, Зад нея, на звуковата маса, останали тонрежисьорът Иван Венциславов и музикалният оформител Мишо Шишков, а дежурната говорителка Ани Цонева – в студиото. Стотици коли – уплашени софиянци се спасяват от земетресението. Долу, сред премръзналите хора, изтърчали пред входовете, завити с одеяла, се говори, че има разрушени сгради и пострадали деца, а язовир „Искър“ май е с пропукана стена... Столицата е в паника.