Изберете страница
-+=

диктор от Войната, Левитан: „Внимание! Говорит Москва!“, ударил първият трус. В апаратната на седмия етаж (за сегашните жилищни блокове това е почти дванадесети етаж) шкафовете се хлъзнали почти метър, а Вальо от техническата апаратна на горния етаж, вместо да бяга, застанал между два огромни стелажа с излъчващата апаратура и ги удържал, та земните разрушителни напъни не успели да загасят телевизионния сигнал. Руми Сиромахова, крехката и мъничка режисьорка, излъчваща програмата, не мръднала от пулта, чак на другия ден яко се разтреперила, вдигнала температура 38 градуса и се обади с молба да не идва на работа. Зад нея, на звуковата маса, останали тонрежисьорът Иван Венциславов и музикалният оформител Мишо Шишков, а дежурната говорителка Ани Цонева – в студиото.

 

Пътят от „Алеко“ до София е планински, с много завои и с павета от гранит. Не от това обаче колата се разклати и паважът започна да се гърчи, стана на вълнички, които бягаха напред, по лъчите на фаровете. Волгата послушно ги следваше. И вероятно затова тя не се друскаше, а само се люлееше. Бучеше така, сякаш ни задминаваше огромен ТИР. След секунди всичко стихна и отново пътят се втвърди. Вторият трус беше отминал.

Пътувайки бясно към Кулата, по радиотелефона успокоявам екипа в апаратната да са спокойни, че тя, Кулата, е със специална строителна конструкция, и може да издържи на най-силните земетресения. Аз дълбоко вярвам, че това е така – още повече се говореше, че проектанти на супер телевизионното съоръжение, символ на София, са английски инженери, а на тях нали може изцяло да се вярва… На Руми диктувам и първото съобщение, което, като вляза в студиото, ще се прочете на живо. Дотогава сериалът да не се прекъсва. Операторът да е зад камерата, Ани Цонева ли е дежурен говорител? И тя да се подготви за ефир.

Аз слизам към София, а срещу мен по улиците бягат стотици коли – уплашени софиянци се спасяват от земетресението.

Никой нищо не съобщава… Прогнози за последващи трусове няма. По високите етажи на блоковете е било страшно. Долу, сред премръзналите хора, изтърчали пред входовете, завити с одеяла, се говори, че има разрушени сгради и пострадали деца, а язовир „Искър“ май е с пропукана стена…

Столицата е в паника.

Студено и тъмно.