Изберете страница
-+=

Ние отидохме в бюрото след спектакъл на „Хамлет“, който тази вечер се играеше там, заедно с главния изпълнител на ролята и с няколко артисти от спектакъла.

На московското парти Любо беше поканил и няколко солистки от гостуващия в Москва известен грузински балет, така че компанията ставаше многонационална. Разбира се, масите бяха отрупани с много мезета от България, и тачения по онова време и в Москва, коняк „Плиска“. В разгара на купона, един от гостите помоли Любо да намери китара. Това за него не беше проблем и веднага, седейки на дивана, известният артист започва своя репертоар от „блатние“ песни. Ние занемяхме, едва сега разбрахме, че не Хамлет, а самият Владимир Висоцки е сред нас. Любо веднага тихомълком прояви своя репортерски инстинкт – извади от старинния скрин един професионален магнетофон „Ухер“, и насочи микрофона му срещу китарата на Висоцки.

Градусът се покачи! Артистичният темперамент на примабалерините от грузинския състав на секундата ги изведе на паркета срещу Висоцки, и там те започнаха един необикновен балетен спектакъл, като че ли специално направен по мотивите на неговите песни. Импровизацията на големите артисти продължи дълго, постепенно техният жар подпали и нас. В полуосветения хол и ние се включихме в спектакъла на кореспондентския пункт на Любо.

Едно русо, стройно момиче стоеше до камината малко встрани, гледаше ни възторжено, но не участваше в купона. Аз излязох от танцуващата група, приближих се до нея и я поканих да се включи с нас. Тя ми изглеждаше като актрисата от френския филм за Олеся, който под името „Вещицата“ имаше огромен успех в България още през 1956 г. Беше направен по любимата повест „Олеся“ (1898 г.) на Александър Куприн.

– Вие страшно ми приличате на нея – ѝ казвам, в опита да започна някакъв разговор с момичето.

– Не! Не Ви приличам на нея – това съм самата аз! – и се смее. Абсурдно е точно в този момент да повярвам, че танцувам със самата Марина Влади! Не мога да си представя как може моята любима вещица да е попаднала на този купон чак в Москва! Тогава ние въобще не знаехме клюката, че от няколко години е