Изберете страница
-+=

​произхода, някакви връзки със западногерманците от цирк „Буш“, темето на Боби било без коса), но в замяна на това решението бе категорично – връщане на екран – не! И получил първия урок по апаратни игри, реших не само да го върна тъпкано, но и да възстановя вярата в мен на Боби, Бригита, Христина и другите. В телевизионната програма по това време нямаше много опитни хора като тях и не исках да се лишавам от обиграни професионалисти. Скътах я да пише текстове за седмичната ТВ програма, и да ги чете зад кадър. Така се роди станалото по-късно изключително популярно предаване „ТВ обектив“.

По това време националната австрийска телевизия ни покани във Виена да излъчим шестчасова ТВ вечер за България, искаха водещ на немски език. Ние вече бяхме обсъждали подобна идея за „износ“ на български вечери в големите европейски и азиатски телевизии, и предложението от Виена дойде точно на място. С Иван Славков, без знанието на висшето началство в Комитета, изпратихме във Виена Бригита, с мотива, че отлично владее немски. С нея замина и Петър Долапчиев, редактор от висок клас, който със своя екип подбра предавания, близки до душевността и изискания вкус на австрийците. С Иван му поръчахме да отиде при нашия посланик във Виена и да помоли за подкрепа в контактите с виенските медии. И там, на хиляда километра от София, Бригита направи фурор със смелите си импровизации в ефир на перфектен немски език, с високата си (даже за Виена) култура и прецизност. От българското посолство се изсипаха суперотзиви с препечатки от статиите в най-големите австрийски медии. Чрез българските кореспонденти в австрийската столица те бяха публикувани в „Работническо дело“ и всички други големи софийски всекидневници. БТА и Радио София в емисиите за чужбина отделиха значително място за българския телевизионен успех в капиталистическия Запад. От Виена Бригита си дойде триумфално. Това беше чудесен повод да я върнем на екран, но вече като водеща на „ТВ обектив“-а. В Комитета за телевизия и радио, нямаше как, преглътнаха изгрева от Виена на новата звезда.

По този успешен модел за реклама на България, Петър Долапчиев, вече станал майстор на ТВ експорта, и Иван Въргов със своя