Изберете страница
-+=

търсим от какво са се потрошили. Като ги довлекат при нас за ремонт, надничаме и в подробностите.

Аз мълча, не трепвам. Накъде го подкара, къде е моята Ани Цонева, къде е ремонтът на танка? Майорът продължава:

– Вие, от тайните служби, се дъните в детайлите, аз съм го чел и в криминалетата. Ти си сложил под носа ми транзистор „Филипс“. Сещаш ли се, че моят е ВЕФ и аз за друг не мога и да помисля! Защото не мога да ходя до Лондон и до Париж, а в Ямбол и КОРЕКОМ няма. Ама това – айде! Но (натъртено), другарю сержант, ти не се ли сети, че спиш на офицерски етаж (това е Военен санаториум, а не е на трудещите се селяни). При това Трето източно е за старши офицери, а не за сержанти. Те са долу, в партера, а не с прозорци пред боровете. И са по шест души в стая, а не по двама. Още като ме излъга първия път, че си сержант, и то от авиацията, разбрахме що за птица си. После мислехме, че ще сбъркаш с летището! Питаме, питаме – нищо, всичко знаеш, без грешка си!

Майорът не спира. Говори! Говори! Колко адски му е тежало моята тъпа лъжа, с която със своя софийски акъл мислех, че мога да си купя спокойствие.

Майорът продължава, но внезапно – по-тихо.

– Ти не си вчерашен, разбра, че те хванахме, и ето ти новата роля! Телевизията! Добра роля, добре я направи! И доктора вкара в играта: (имитира го) „Разкажи ми за телевизията!“.

Мълчи дълго. Става от леглото, нервно търси да обуе чехлите. Завъртял се е изцяло към мен и пита в упор:

– Ако си човек, кажи ми! Че не си сержант – не си! Че не си от Телевизията – не си! Че си старши офицер, поне подполковник – това е повече от ясно, сложиха те в офицерска стая и на офицерски етаж! Толкова млад, и с такъв чин – значи имаш и заслуги, и опит! И какво търпение, Боже! Как не трепваше, като ти говорех вечер тези щуротии от политзанятията! Но, моля те, кажи ми, човече, какво търсиш при мен, с какво аз съм ви интересен, та те напъхаха в тази стая за майори и полковници. Кажи ми, човече! За какво точно при мен?!

Тътри чехлите към вратата, гаси лампата и пипнешком се шмугва в леглото. Не шавна. И нищо не пита – отговор от мен,