Изберете страница
Корица Вместо епилог в Глава единадесета - Балканската стена

← 330

ВМЕСТО ЕПИЛОГ

331 →

7

331

ВМЕСТО ЕПИЛОГ

През пролетта на 1976 г., след успешната първа „Вечер на Българската телевизия“ по Гръцката държавна телевизия, програмният екип се прибираше към България. Решихме да се самонаградим – да минем през Кавала, и ако има удобна фериботна връзка, да прескочим за няколко часа и до остров Тасос.

7

332

ВМЕСТО ЕПИЛОГ

Вълната, за наша зла участ, беше висока, капитанът се колебаеше дали да рискува, а нашият екип – не! Христина, Кольо и аз бяхме категорични – оставаме на брега! Хапнахме по една рибена чорба и отгледахме Тасос – тръгнахме си предсрочно за България.

7

333

ВМЕСТО ЕПИЛОГ

Българите първи го откриха и туристическият поток от нас разби рибарския му облик, а новоасфалтираните улици са тъп-кани с български автомобили от всички марки. Сега то е пълно с хотелчета, мезонети, луксозни апартамент хотели. Градено е умишлено ниско, до три етажа, строителните разрешителни са скъпи, а контролът – безупречен.

7

334

ВМЕСТО ЕПИЛОГ

Един от комплексите, посещаван от българи, е „Bellevue Apartments“, създаден от моя приятел Юлиян Генов, който с неговия PROSOFT в края на миналия век стана емблематична фигура в България с въвеждането на компютърните технологии и търговия с персонални компютри.

7

335

ВМЕСТО ЕПИЛОГ

Край беломорските брегове днес няма „Вечер на България“ – отколешните пет часа телевизионна доза за нашата страна, предимно по повод на националния ни празник. Сега не една едничка вечер, а цели 365 денонощия, тук могат да се гледат десетки цветни български канала.