Изберете страница

ВЕЧЕРНО СЪМАРИ

 

-+=

И когато оставаха само броени седмици до 17 август, и аз бях сигурен, че Българската телевизия е готова за своето бойно кръщение в световния телевизионен ефир, се качих на Десетия етаж при Славков.

– Началник, нека поканим като наш гост и г-н Карл Мандл от немската телевизия…

– Окей, добра идея! Но обмисли още нещо, да му предложим да дойде при нас не като зрител, а като програмен консултант при ТВ реализацията на софийската Универсиада.

Господин Карл Хайнц Мандл с желание дойде в София, не стоеше като гост, а вървеше с мен и Хачо от обект на обект в най-големите августовски жеги, и ни даваше важни практически предложения.

– Колега Велев, утре температурите ще бъдат над 35 градуса. Вашите оператори по площадките са на слънце през целия ден. Осигурихте ли им лимони? (тогава южните плодове се продаваха прескъпо и само по показните магазини). Пратете им минерална вода (и тя не беше масов продукт).

Не бях се и сетил за това, но моите двама суперорганизатори в Програмата – Стефан Иванов и Бистра Костова, незабавно получиха задачата, и до края на Универсиадата ежедневно се следеше прогнозата за времето и при всеки горещ ден, освен слънчеви чадъри, край тв камерите имаше неизменно студена газирана вода и купища лимони. Хачо лично внимаваше дали това стриктно се изпълнява. Господин Мандл само клатеше глава и пееше своето „Аусгецайхнет, Ausgezeichnet!“ (Отлично! Отлично!).

Но истинското премеждие, което преживяхме, се случи след самото откриване на Универсиадата, при директното излъчване на първото съмари за десетките световни телевизии. „Съмарито“, това всъщност е дневната ТВ хроника от 30 – 40 мин, „сглобена“ от отделни къси филмчета от по две до пет минути всяко. Текстовете на всяко обектче е от около 15 – 20 реда, пишат се в спортната редакция на БТ на „Сан Стефано“, и са преведени на руски, немски, испански, английски, френски, арабски. Раздаваме ги на коментаторите в кабините преди съмарито в спортното международно студио. Там пред всеки от тях има един монитор и звуков канал. Точно в 19 ч. се отварят за всички синхронно видео и звуковия канал.

Дотук – добре! Но дежурният спортен редактор на „Сан Стефано“, който е готвил това съмари, разменил реда на филмовите обекти и реда на текстовете за тях. Например:

Започва текст номер едно – волейбол. Картина – фехтовка.