Изберете страница
-+=

Включва се ТВ студио – Пловдив, разговорът е пряко в ефир с родителите на Наталия Костова, съпругата на Владо.

 

– Аз се казвам Борис Николов Попов и съм баща на Наталия Костова. Онзи ден, когато чухме съобщението по радиото за съдбата на нашите деца в Париж, това силно ни потресе и ни възмути. И ни накара да дойдем тук, в телевизията, да настояваме да се даде възможност на нашите компетентни органи в Париж, било от легацията и посолството, за една среща, за да се изясни този въпрос. Защото ние не допускаме това, което те са …се приписа на нашите деца.

– Аз съм майката на Наталия Костова. Възмутена съм и настоявам да се даде възможност час по-скоро да се състои среща с компетентни лица от телевизията, от посолството или легацията в Париж, и се устрои тази среща, за да разберем съдбата на нашите деца. И да бъдат освободени час по-скоро.

 

ИЗВЪНРЕДНО СЪОБЩЕНИЕ на ТЕЛЕВИЗИЯТА,

излъчено на 9 юли 1977 г. в 23.05 ч.

Драги зрители, едно извънредно съобщение.

Родителите на Костов и на съпругата му изпратиха тази вечер от Централната софийска поща следната телеграма:

До

Президента на Република Франция

Господин Валери Жискар д’Естен

 

Уважаеми господин Президент,

С голяма тревога и изненада узнахме за съобщението на Франс прес, отнасящо се за нашите деца – семейство Владимир и Наталия Костови. Ние не приемаме твърдението, че те се отказват от нас – родителите си, приятелите си и своята Родина. Опасяваме се, че върху тях се оказва натиск за промяна на отношението им към нас. Горещо молим Вашата бърза намеса, за да се разреши среща на представители на нашето посолство с децата ни, а също така да ни се издадат входни визи, за да дойдем в Париж, и се видим и участваме в срещата с Владимир, Наталия и внучетата ни.

Очакваме Вашето решение на родител и мъдър държавник.

 

Подписи:

Анастасия и Борис Костови

Величка и Борис Попови

 

 

СЪОБЩЕНИЕ,

излъчено в емисията „24 часа“ на 10 юли 1977 г.

До 17.00 ч. информация за случая предадоха агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс. С коментари излезе и югославският печат. Френските средства за масова информация не са публикували нищо по този въпрос. Вече ви информирахме, че се обърнахме за съдействие към редица телевизии в Европа. От френската телевизия отговор нямаме.