Изберете страница
-+=

Ганев, министър на образованието. И, забележете – с Любен Божев, съветник в кабинета на Тодор Живков по личните въпроси на Фамилията и сигурността (по тази причина се шушукаше, че Владо май имал пряк „канал“ и с Тодор Живков, който се доверявал на неговите умни преценки за международната политическа обстановка, и преди всичко – за Елисейския дворец в Париж).

​Кумове на Наталия и Владо Костови са Павел Писарев и съпругата му Цвети. Тя пък е внучка на Васил Коларов, виден партиен функционер и пръв съратник на Георги Димитров. Павел и Владо са приятели още от ученическите скамейки на Втора мъжка гимназия и малко след това – от Благоевския районен комитет на Комсомола в София…

Аз самият се познавах с него още от ученическите си години – сътрудничех активно на в. “Средношколско знаме“, на който ЦК на Комсомола беше изпратил Владо Костов за главен редактор. Доста по-късно се „засякохме“ по оперативките в Комитета за радио и телевизия, където преди да замине за втори път в Париж, той беше вече главен секретар, а аз отговарях за Програмата на Телевизията.

Доста след 10-и ноември 89-а бях почти година шеф на една, по това време, нелоша частна телевизия. Тогава пак се засякохме и той пак прояви пословичната си прецизност. Имаше някакво шумно световно събитие, което дойде изневиделица и нямахме за него никакъв наш коментар. Сетих се, че Владо Костов може да ни спаси, по това време беше главен редактор на вестник „Континент“ – тогава голям столичен всекидневник. Говоря с него, приема. Минути преди емисията в девет вечерта е пред студиото:

– Колко минути ми даваш?

– Седем…

– Става…И влиза в студиото. Догонвам го.

– Да пусна часовник? Повече от седем минути нямам…

– Не бой се – след седем минути свършвам…

Коментарът му свърши на секундата, без часовник и знаци. Излезе без дежурното „как беше“, и с едно „лека нощ“ бързо си тръгна. Приветлив, услужлив и дружелюбен, той беше заедно с това и затворен – бих казал непроницаем. Винаги, когато те пита за нещо, можеш да си сигурен, че знае отговора. По това страшно си приличаха с ранния Павел Писарев – като че ли по калъп са избирани за работа зад граница… Не съм бил още в Телевизията, когато сестра му Бистра Симеонова (по мъж) е постъпила там и вече си беше извоювала авторитет на перфектен организатор. Владо не ми беше споменавал никога нищо за нея.

И така, след първата информация на БТА, случаят с Владо Костов бясно се разигра и яко „захапа“ телевизионния екран.