Изберете страница
-+=

емисия. Изключение правят популярните „120 минути“ със Светослав Иванов и „Панорама“ с високоерудирания Бойко Василев, „Още от деня“ и „Референдум“ с няколко много талантливи водещи. Много добрата Цвети Ризова също я няма в централно време, а е в късния следобед.

В първите години след преврата на десети ноември на 89-а отстраниха говорителите доста примитивно. Те и досега с болка си спомнят, че заповедите за изваждането им от ефир са си ги получавали с писма по пощата. Това са най-горчивите им дни от създаването на професионалната телевизия след 1959 г.

Изключителната Ани Цонева, кумир на цели поколения, в едно интервю си спомня, че с Мария Тролева са ги уволнили на стълбите в телевизията… А Мария Янакиева разказва във в. “Ретро“: „Започнаха да ни убеждават, че седим върху гърне с жълтици. Ще има много реклами, ще завалят пари в телевизията! Ще има много спонсори за предавания. Ние ще си идем, но ще получаваме повече пари, защото ще ни викат и ще ни плащат големи хонорари. Но… новото време изисквало в „Новините“ и нови хора! И ни изгониха“.

Георги Ламбрев и Мария Янакиева

Чудесната двойка на „По света и у нас“ – Георги Ламбрев и Мария Янакиева, в „добрите стари времена“