Изберете страница
-+=

мъчеше. Веднъж бях на Кулата при живо излъчване и видях, че като съм с тях, екипът не се напряга, а е по-спокоен. Помислих, помислих, споделих и с моя заместник Петьо Долапчиев: успокоява ги споделената отговорност и съпричастност, моето присъствие там те не го възприемат като шефски контрол, значи и недоверие, а като подкрепа при труден момент. И решихме – някой от нас, в подобни случаи, винаги да бъде при екипа си на Кулата. Понякога в студиото е идвал и Славков. По-късно видях, че това не е мой патент – при живи предавания Хачо например стоеше зад режисьорския пулт.

Това беше и първият ми голям урок. При Ефира, пък и в другите ТВ продукции, въобще няма началници и подчинени. Влезе ли началник в студиото, седне ли пред микрофона, даже и за запис, даже и страшният Павел Писарев става част от екипа, и е подчинен на режисьора и на редактора. Сега като гледам как в рубриките на някои телевизии някои гости фукльовци или всезнайковци губят мярка, прекъсват се, говорят един през друг, без да се слушат – просто лошо ми става от тази ниска телевизионна култура. Не мога да си представя на режисьорския пулт отзад какво е, как издържат тези мили хора!

Директните излъчвания на обществени, културни, спортни и други събития през онези години бяха особено трудни. Подвижните телевизионни станции се „разгъваха“ трудно, много часове. Камерите и другата апаратура бяха грамадни и тежки. Нямаше преносими камери, нямаше радиотелефони за спешни връзки. А особено на манифестации, на партийни конгреси или правителствени тържествени концерти, напрежението на режисьорските пултове в подвижните телевизионни станции и горе, на Кулата, откъдето се излъчваше комплексният сигнал за цялата страна и за чужбина, достигаше връхни точки.

Оператори, режисьори на пулт, тонрежисьори, говорители в тези случаи бяха подложени на допълнителен стрес, искаше се закалка, и дългогодишен опит… Един от ветераните на тази професия, режисьорката предимно на директните предавания, беше Иванка Антонова. На нея разчитахме всички, когато беше по режисьорските пултове и студиата, а там започва като монтажистка от първите дни на Националната телевизия. Към нея