Изберете страница
Корица „Ами сега?“ – Гост-автор проф. д-р Лилия Райчева в Глава десета - Делва с жълтици

← 285

ГОСТ-АВТОР ЛИЛИЯ РАЙЧЕВА

286 →

7

286

ГОСТ-АВТОР ЛИЛИЯ РАЙЧЕВА

След повече от три десетилетия в Българската телевизия (сега БНТ), едно от знаковите ѝ предавания – телевизионното състезание „Минута е много“, завършва своя ефирен живот с репликата: „Минута е много“ пожелава: „Здрава и спорна 2012-а!“.

7

287

ГОСТ-АВТОР ЛИЛИЯ РАЙЧЕВА

Предаването е спряно рязко, с програмно необосновано решение, без да му бъде дадена дори възможност да се сбогува с многолетните си зрители, въпреки че „Минута е много“ заема трето място – след „Всяка неделя“ и „Панорама“, в представителното проучване на водеща социологическа агенция за най-харесвано предаване в многогодишната история на Българската национална телевизия.

7

288

ГОСТ-АВТОР ЛИЛИЯ РАЙЧЕВА

Реших да създам нещо различно, неправено у нас до онзи момент. За да се олекоти съществуващата схема, събрах състезателите и водещия около кръгла маса. Тя предразполага по-скоро към непринуден разговор, отколкото към строг изпит. Премахнах журито и възложих неговите функции на водещия, който от „ментор“ стана събеседник.

7

289

ГОСТ-АВТОР ЛИЛИЯ РАЙЧЕВА

Ала безспорно основна творческа фигура беше личността в кадър – водещият Петър Вучков. С течение на годините неговото неизменно присъствие в кадър и човечето с репликите си „Няма време!“, „Ами сега?“, „Грешка!“ и „Браво!“ станаха разпознаваемите белези на „Минута е много“.

7

290

ГОСТ-АВТОР ЛИЛИЯ РАЙЧЕВА

Сега всичките тези елементи, прилагани от състезанието за пръв път още преди няколко десетилетия в българския телевизионен ефир, могат днес да се открият в схемите на нароилите се телевизионни игри. На 3 април 1993 г., по покана на генералния директор на БНТ – композитора Стефан Димитров, „Минута е много“ се завърна в ефир.